010 315 6600 (Päivystys: 010 315 6610) info@ulefos.fi
Valitse sivu

Liittimet vesijohtoverkostoihin

Hinnasto


Ulefosin liittimet soveltuvat niin puhtaalle vedelle kuin jätevedellekin. Laippa-, ja jatkoliittimet soveltuvat vesijohtoverkostojen rakentamiseen liitettäessä erilaisia varusteita vesijohtoon.

Liittimet ja mekaaniset liittimet tarkoittavat putkiosia, joilla liitetään putkia tai varusteita rakennettaviin tai saneerattaviin vesi-, jätevesi tai kaasuverkostoihin. Liittimet voivat olla vetoakestämättömiä, jolloin ne ainoastaan tiivistävät liitoksen tai vetoakestäviä, jolloin ne myös ankkuroivat liitoksen osat toisiinsa. Eri putkimateriaaleille on omat räätälöidyt ratkaisut. Liittimet voivat olla tietylle putkihalkaisijalle tai niin sanottuja laajatoleranssiliittimiä, jolloin käyttöalue halkaisijan suhteen ei ole rajattu tiettyyn ulkomittaan vaan ulkomitta voi vaihdella useampia kymmeniä millimetrejä.

Vetoakestävät liittimet

Liitin saadaan kestämään vetoa erilaisilla ratkaisuilla. Yleisin on erillisen tartuntarenkaan ja rungon ja erillisen kiristysrenkaan muodostama ratkaisu jossa kartiomainen tartuntarengas ja vastaavasti kartiomainen rungon sisäpinta puristavat tartuntapinnan putken pintaan lukkorengasta kiristettäessä tai putkea vedettäessä. Pistoliitin ei sisällä erillisiä kiristysrenkaita vaan liitin on sellaisenaan asennusvalmis. Pistoliittimiä käytetään yleisesti muoviputkille ja pienemmille putkihalkaisijoille, 25 – 63 millimetriä.

Muille putkimateriaaleille ja isommille muoviputkihalkaisijoille käytetään liittimiä, joissa tartuntarengas kiristetään erillisellä lukitus/kiristysrenkaalla. Liittimen lukkorenkaan kiristys tapahtuu yleensä pulteilla tai mutterilla joko tiettyyn momenttiin tai pohjaan kiristettynä. Etuna voidaan pitää helpompaa putken päälle asennusta sekä liitoksen helpompaa purkamista.

Laaja valikoima liittimiä eri tarpeisiin

Valikoimaamme sisältyy suoria jatkoliittimiä, supistavia jatkoliittimiä, kulmaliittimiä, t-haaraliittimiä sekä erilaisia laippa- ja kierreliittimiä sekä näiden yhdistelmiä. Mekaanisten liittimien materiaali voi olla muovia tai messinkiä käytettäessä pienihalkaisijaisia muoviputkia. Suuremmille muoviputkihalkaisijoille sekä metalli-, asbestisementti-  tai lasikuituputkille liittimen materiaali voi olla valurautaa tai terästä.

Mekaaniset liittimet eivät ole niin vaativia asennusolosuhteiden suhteen verrattaessa sähköhitsaukseen, joka vaatii tietyt olosuhteet onnistuneen liitoksen aikaansaamiseksi. Putkea ei tarvitse höylätä tai kaapia, putken pään siistiminen ja viistotus yleensä riittää. Putken katkaisuun ja viistämiseen on olemassa tarkoitukseen valmistetut työkalut.

Liittimiä voidaan käyttää uudelleen, kunhan tarkastetaan että tiiviste ja tartuntarengas ovat käyttökunnossa. Yleensä vaurioitunut tiiviste tai tartuntarengas ovat vaihdettavissa uusiin vastaaviin. Ulefos toimittaa mekaaniset liittimet kaikille putkimateriaaleille ja putkihalkaisijoille, myös vanhat putkistandardit joiden ulkohalkaisijat esim. valurautaputkilla voivat poiketa hieman nykyisistä.

Katso myös: Talosulkuventtiilin kiristettävä PRK-liitin